So far, so good

Voordat je begint met de chemo, word je helemaal bang gemaakt voor alle bijwerkingen. Het is een hele lijst namelijk. Je wordt er bijna hypochonder van.

– Bloedarmoede (houdt in kortademig, vermoeidheid, zwart voor ogen zien bij opstaan, bleekheid, duizeligheid, hoofdpijn, niet kunnen concentreren en hartkloppingen)
– tekort aan witte bloedlichaampjes (daar hoort weer bij gevoelig zijn voor infecties, slijm ophoesten, pijn bij plassen, pijn bij slikken, pijnlijke plekjes in de mond, buikpijn, diarree),
– tekort aan bloedplaatjes (dat uit zich in neusbloedingen, blauwe plekken, bloed bij plassen, bloed bij hoesten, bloedend tandvlees, bloed bij braken, bloed in de ontlasting),
– En verder: haaruitval, hartspier die in kracht kan afnemen, misselijkheid en braken, maagklachten, geen eetlust, droge mond, brandend gevoel in mond, slechte adem, onvruchtbaarheid (gepaard met overgangsklachten) en je huid die gevoeliger is voor de zon.

En dan heb je daarnaast ook nog eens de bijwerkingen van de medicijnen (dat zijn heel veel verschillende soorten pillen die je de eerste vier dagen slikt) die je krijgt tegen de misselijkheid. Ik zal ze jullie verder besparen.

Het is nu dag tien na mijn eerste chemo, en het valt allemaal hartstikke mee! De irritantste bijwerking was een vies chemisch smaakje in mijn mond die vooral de eerste week bleef hangen en nu al bijna weg is. Natuurlijk ben ik de eerste week ook wel wat vermoeid geweest, maar daar speelde de dood van mijn vader ook wel een rol in. Dus in hoeverre dat representatief is, zien we wel met de tweede kuur. Verder ben ik dag vier enorm suf en wazig geweest, bijwerkingen van de lorazepam.Dat is een drug tegen angsten en spanningen en bevordert de slaap. Het is echt bizar dat iedereen die begint met de chemo deze verslavende pil automatisch krijgt voorgeschreven. Je krijgt er zelfs nog zes extra, voor als je behoefte hebt aan meer. Echt belachelijk! Ik slik hem in ieder geval niet meer, ik blijf liever helder en scherp in mijn hoofd overdag. Bovendien werkt stoned worden veel beter, geen bijwerkingen!

Verder heb ik helemaal nergens last van gehad. Hoe relaxed is dat! Het is dus ergens wel goed dat je zo bang gemaakt voor alle bijwerkingen, dan kan het alleen maar meevallen. De oncoloog vertelde dat de eerste kuur wel een goeie indicatie was voor de rest van de kuren, dus hopelijk heeft hij gelijk en blijft het hierbij. Natuurlijk komen haaruitval en onvruchtbaarheid er nog bij, vanaf de tweede en derde kuur. Maar so far, so good! Voel me prima. Morgen controle in het ziekenhuis, en dan vrijdag kuur nummer twee. Kom maar op.

Advertenties

9 thoughts on “So far, so good

 1. Hoi Mo, oja? Krijg je die standaard? Dat was bij mij niet zo en ik heb het eigenlijk nog nooit gehoord….. Bewaar ze maar lekker voor de toekomst… Wie weet krijg je een enorm stressmoment en kun je wel wat rust uit een pilletje gebruiken…. Zolang het niet hoeft, liever niet !!

  Take care !!

  • Ja, ze zitten gewoon standaard in die anti-emetica doos. Eentje al voor ’s ochtends voor de chemo, en verder voor elke avond zitten ze er ook standaard bij. En dus nog 6 extra voor het geval dat.. Vind het ook raar. Ik ben wel iemand die alle bijsluiters leest en wil weten wat ik precies slik, maar kan me voorstellen dat niet iedereen dat doet en gewoon alles braaf slikt wat er in zit.

   • Verder ben ik dag vier enorm suf en wazig geweest, bijwerkingen van de lorazepam. Dat is een drug tegen angsten en spanningen en bevordert de slaap. Het is echt bizar dat iedereen die begint met de chemo deze verslavende pil automatisch krijgt voorgeschreven.

    Daar heb ik ook nog nooit van gehoord. Wat dat automatisch voorschrijven betreft bedoel ik dan. Heb je hier nadere informatie over?

    Fijn om te horen dat de 1e ronde verder goed is gegaan.

 2. Hey Mo!

  Wat gaat er toch een kracht van je uit! Ik sta er steeds weer versteld van! Ik lees overigens in je verhalen stukken terug die ik ook in het boek van Maarten van der Weijden (“Beter”) ooit gelezen heb. Mocht je geïnteresseerd zijn, dan kan ik die binnenkort wel eens bij je droppen (of je moet hem zelf willen kopen natuurlijk :p)

  Succes voor vrijdag en tot snel!
  xx

 3. Oh wat hoop ik dat dit inderdaad een goede indicatie is voor de volgende kuren. Wat zou het toch fijn zijn als je relatief makkelijk door die kuren heen fietst. Blijf aan je denken xx

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s